Op afspraak

Maandag t/m vrijdag

Schalk Burgerstraat 140

1091 LM Amsterdam

+31 (0)20 6656655

info@alternatievediergeneeskunde.nl

Blaasgruis

Blaasstenen en blaasgruis

Allergische huid- en darmklachten, astma, benauwdheid na een bijensteek, sloom en sufheid na een vaccinatie worden allemaal veroorzaakt door een afwijkende reactie van het immuunsysteem van uw dier.

Om meer inzicht te krijgen in de achtergrond van deze klachten volgt hieronder een soms wat medisch getinte uitleg.

Het immuunsysteem heeft verschillende manieren van reageren op indringers. Ook een allergische reactie, wat eigenlijk een ontsporing van het immuunsysteem is, kan dus op verschillende manieren plaatsvinden. Bij honden en katten zijn de meest bekende reacties astma en jeuk door bijvoorbeeld een allergie voor huisstofmijt. Er bestaan vier typen reacties van het immuunsysteem en afhankelijk van welk type “overreageerd” krijg de hond of kat daar ook klachten van.

Diagnose van blaasgruis en stenen

Een hond of kat met enkele van deze klachten moet naar de dierenarts gaan. Bij katers gecastreerd of niet komt dit probleem niet zelden voor en ze kunnen er wel degelijk aan overlijden. Bij de dierenarts wordt door middel van buikpalpatie allereerst gecontroleerd of de blaas niet groot en gespannen is.

Het is verstandig om van te voren wat urine op te vangen voor onderzoek op gruis. Nadat de blaas is geleegd door er een dunne catheter in te brengen, wordt onder de microscoop naar kristallen gezocht. Dit is belangrijk, omdat de therapie voor een deel afhangt van het type kristal wat gevormd wordt.

Helaas worden er niet altijd kristallen gevonden. Dit heeft een aantal redenen. Het kan zijn dat er een grote steen in de blaas zit die niet wordt uitgeplast, maar wel problemen geeft. Ook kan het zijn dat op het moment van urineonderzoek er geen gruis in de urine zat.

Diagnose en therapie

Als er geen gruis wordt aangetoond, maar de kat of hond blijft problemen houden, dan kan er een röntgenfoto of echo van de blaas gemaakt worden. Hierop zijn dan vaak de stenen te zien. In een aantal gevallen wordt er nooit iets aangetoond en blijft de hond of kat problemen houden. Een aantal stenen waaronder Struviet reageren goed op een speciaal dieet. Dit voer moet wel levenslang gegeven worden.

Soms is het nodig om stenen operatief uit de blaas te verwijderen. Ook wordt in een aantal gevallen de plasopening verwijdt om zo de kleine steentjes uit te kunnen plassen.

Alternatieve behandeling voor blaasgruis

Uit een onderzoek van voerfabrikant Hills bleek er een verband te bestaan tussen stress en blaasgruis bij katten. De katten aangeboden in mijn praktijk met blaasgruisproblemen hadden niet allemaal stress. In de benadering wordt altijd rekening gehouden met emotionele factoren en bij deze problemen zeker. Een aantal dieren hadden rugklachten of de zeldzaam voorkomende nierstenen. Andere dieren hadden wel degelijk gruis ondanks dat het nooit was aangetoond.

Er zijn een aantal homeopathische middelen die de vorming van stenen en de kramp verminderen. Hiernaast zijn er homeopathische preparaten die de lever – en nierfunctie verbeteren en het drinken bevorderen. Natuurlijk afhankelijk van hoe de klacht zich uit en wat de constitutie van het dier is, worden deze middelen voorgeschreven. Ook met behulp van acupunctuur kan de verkramping verminderen en daarmee neemt de kans op het vastlopen van de kristallen af. Naast homeopathische preparaten en Chinese kruiden bestaan er ook Ayurvedische kruiden die gebruikt kunnen worden. Een aparte plaats in het geheel neemt de Bach bloesem therapie in. Juist bij katten spelen emoties een rol in het vormen van gruis. De bloesemtherapie kan ook gemakkelijk gecombineerd worden met andere therapieën.