Op afspraak

Maandag t/m vrijdag

Schalk Burgerstraat 140

1091 LM Amsterdam

+31 (0)20 6656655

info@alternatievediergeneeskunde.nl

Manipulatie en massagetechnieken

Manipulatie en massagetechnieken

Er bestaan veel technieken, soms op zichzelf staand, soms als onderdeel van een geneeswijze waarbij wervels en gewrichten gemanipuleerd worden. Voorbeelden hiervan zijn: osteopathie, craniosacraaltherapie, chiropractie en fysiotherapie. Naast manipulatie bestaan er ook heel veel massagetechnieken zoals bijvoorbeeld gebruikt in de ayurveda.

Een aparte plek heeft de energetische massage. Voor ons is het onderscheid niet zo groot. Wij vermoeden dat fysiotherapeuten, orthomanueel therapeuten en mensen die T-touch toepassen, allemaal in meer of minder mate gebruik maken van hun energie en die van het dier.

Een aantal technieken en hun principes worden hieronder kort toegelicht.

Fysiotherapie voor dieren

Er bestaat een beroepsvereniging voor dierenfysiotherapeuten de NVFD. Na een 4-jarige fysiotherapieopleiding voor mensen bestaat er de mogelijkheid om een post-HBO opleiding tot dierfysiotherapeut te volgen. Fysiotherapie kan genezend of als ondersteuning worden ingezet bij problemen van het bewegingsapparaat. Denk hierbij aan revalidatie na een knieoperatie of zelf het voorkomen van een operatie door de juiste massage, manipulatie en bewegingsadviezen.

Chiropractie voor dieren

Centraal in de chiropractie staat de neurologie. Volgens de chiropractie besturen de zenuwen alle processen binnen het dierlijk lichaam, er wordt aangenomen dat er wanneer binnen deze processen iets fout gaat, de oorzaak vaak terug te vinden is binnen het zenuwstelsel. Het kan betekenen dat een dier spierpijn of gewrichtspijn heeft, maar ook problemen met de spijsvertering, de ademhaling af andere zaken die niet direct verband houden met het bewegingsstelsel. Hierin schuilt ook duidelijk een verschil met de fysiotherapie die zich alleen op het bewegingsstelsel richt.

In de Verenigde Staten wordt chiropractie veel vaker ingezet als behandeling, zeker net zo vaak als fysiotherapie. In Nederland valt chiropractie vreemd genoeg onder de zogenaamde “ alternatieve” behandelmethodes.

Osteopathie voor dieren

Osteopathie richt zich op de beweging van en in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Om een voorbeeld te geven: een hond met een bewegingsbeperking van de dikke darm kan hierdoor rugklachten krijgen. Een manipulatie van de dikke darm zou in dit geval ook de rugklachten doen verdwijnen en andersom kan manipulatie van de rug ook de darmklachten verhelpen.

TTouch voor dieren

Is eigenlijk niet echt een massage, maar een communicatiemethode. Het verbeterd de band met de dieren door specifieke “massage” technieken. Je kan het onder andere inzetten bij angst, training of het beter omgaan met bepaalde situaties. Er bestaat inmiddels een beroepsvereniging en er zijn diverse opleidingen in Nederland. Je kunt meer lezen op: www.tteam-ttouch.nl.

Wanneer zet je wat in?

Als het gaat om een geringe standafwijking, dan kan deze door middel van acupunctuur en/of lichte manipulatie vaak al verholpen worden. Beide technieken zorgen naast de meegegeven druppels voor een ontspanning en hopelijk een andere fysieke en emotionele “houding”. Hiermee zijn de klachten verholpen.

In een aantal gevallen verwijzen wij je door naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut. De voordelen hiervan zijn dat de therapeut hier een speciale opleiding voor heeft genoten en meer ervaring heeft. Op de lange termijn is dat beter dan steeds terug komen voor acupunctuur. Het grootste voordeel is dat de eigenaar ook zelf leert om het dier te masseren en beweging te geven.

Chiropractie beschouwen we meer als genezend en we verwijzen je hier naar door als er sprake is van een standafwijking, waarbij we denken dat dit chiropractie de beste behandeling is.

Als er duidelijk sprake is van een emotiegerelateerde klacht dan kunnen we vanuit onze eigen achtergrond heel veel, maar soms is lichamelijk contact tussen dier en eigenaar of behandelaar net zo belangrijk. Een mooi voorbeeld is een patiënt met obstipatie die na elke massage weer goed kon poepen. In dit geval zouden we T-touch, chiropractie, osteopathie of een ander vorm van energetische massage kunnen inzetten.

Alles op een rij

Voordelen van manipulatie en massagetechnieken

Voor het dier

Voor de eigenaar

Wat anderen zeggen

Blije baasjes

Wij vinden het altijd leuk om te horen wat andere dierenliefhebbers hebben ervaren. Hier zie je een aantal reviews van anderen.

Betrokken en professionele therapeuten en dierenartsen in een praktijk met ontspannen warme sfeer. We zijn er met onze kat meerdere keren geweest en Caspar en het team hebben echt een verschil kunnen maken, dank!

De kat van Joris

Een top dierenarts die de kracht van alternatieve geneeskunde en regulier uitstekend combineert.

Ik ben al jaren zeer enthousiast over deze dierenarts praktijk!

De hond van Pascale

Nette uitleg, openhartig en daarmee daadkrachtig. Onze hond hersteld uitstekend van de ent-stof Rabies goede diagnose met dito medicatie.

Onze stuiterbal weer terug...

De hond van Adriaan

Prijzen voor een consult

Hieronder vind je de prijzen voor een consult bij ons.

Eerste consult

99
voor eerste consult
  •  

Vervolg consult

79
vanaf tweede consult
  •  

Wij zijn erkend door diverse verzekeraars. Vraag dit na bij je therapeut, kan verschillen in verband met verscheidene beroepsverenigingen.

Veelgestelde vragen

We geven ook wel telefonisch advies, maar het is – zeker bij een chronische aandoening – zinvol om het dier te zien. Er kan namelijk sprake zijn van onderliggende problemen zoals blokkades door bijvoorbeeld medicatie, narcose, blessures. Deze kunnen alleen “op de tafel” opgelost worden.

Nee, je kunt alleen een consult op afspraak maken.

Chinese kruiden
Houdt de aangegeven dosering aan. De beste manier de kruiden aan je dier te geven is:

  1. Maak er een soort thee van door de aangegeven dosering in een klein glaasje te doen en een klein beetje heet water toe te voegen
  2. Laat dit ongeveer 10 minuten staan
  3. Daarna kun je dit door het voer geven.

Voor de druppels geldt: geef  de druppel het liefste direct in de wang van je dier. Dit kun je doen door de druppel(s) op je vinger te doen en daarmee langs de lip te gaan. Lukt dit niet, dan kun je het op een klein hapje geven.

Homeopathie

Let erop dat je precies de voorgeschreven schud- (of tap-slagen) aanhoudt. Dat is van groot belang (dus niet meer of minder schudslagen).

De schudslagen moeten vóór elke toediening aangehouden worden. De middelen graag in de koelkast of in aluminiumfolie bewaren.

Tincturen (mixen)

Deze moeten altijd met een beetje water worden verdund voordat ze toegediend worden. Dit in verband met het vrij hoge alcoholgehalte.

Als er sprake is van een huid – en of darmprobleem of een (ander) ontstekingsbeeld (bv anaalklieren of oren), neem dan altijd het voer en de snoepjes mee. Daarnaast de medicatie die je eventueel geeft en het vaccinatieboekje.

De kosten voor een eerste consult bedragen € 99,00. Een vervolgafspraak  kost € 79,00.

Zie hiervoor onze klachtenpagina. Alle symptomen kunnen behandeld worden. Echter, wij hebben geen mogelijkheden voor operaties, echo’s of röntgenfoto’s. Hiervoor verwijzen wij je naar een specialist.

Ja, dat doen wij iedere woensdag.  Dit doen wij uitsluitend op afspraak.

Duur: ca. 1,5 uur

Na het afnemen van het druppeltje bloed zetten wij de test in, die inclusief aflezen, boekjes invullen en uitleg ongeveer 1,5 duurt.

Tevens bestaat er de mogelijkheid om tijdens een consult te laten titeren. Meldt ook dit als je je afspraak maakt.

Consulten:

Maandag            van 9.00 – 17.00 uur (Annette de Vogel en Caspar Broekman)

dinsdag               gesloten

Woensdag          9.00 – 17.00 uur (Caspar Broekman)

Donderdag         9.00 – 17.00 uur (Caspar Broekman en Stephanie Peter van 11.00 – 17.00 uur)

Vrijdag                 11:00 – 17:00 (Stephanie Peter en Annette de Vogel)

Apotheek:         

Bestellen van kruiden of druppels kun je doen door te mailen naar bestelling@alternatievediergeneeskunde.nl. Je ontvangt hiervan een bevestiging en hoort wanneer de bestelling kan worden opgehaald of verzonden. Let op! Bestel ruim op tijd, het kan zijn dat er producten voor jou besteld moeten worden.

Wij adviseren een goede reguliere dierenarts in de buurt te zoeken. Daar kunt je  terecht bij spoedgevallen, voor operaties, bloedonderzoeken en dergelijke. Wij sturen indien gewenst een verslag van onze behandelingen naar jouw eigen reguliere dierenarts.

Afspraak maken?

Het dier staat centraal, en jou vergeten we ook niet.