Op afspraak

Maandag t/m vrijdag

Schalk Burgerstraat 140

1091 LM Amsterdam

+31 (0)20 6656655

info@alternatievediergeneeskunde.nl

Voedingssupplementen

Om een behandeling te ondersteunen en/of ter bevordering van de gezondheid worden soms, als aanvulling op de gewone voeding, wel voedingssupplementen voorgeschreven. Denk hierbij aan vitamines, mineralen, vetzuren.

Suikerziekte bij de kat

De belangrijkste oorzaken zijn een gebrek aan beweging en een teveel aan makkelijk verteerbare koolhydraten in het eten van onze katten. Naast een special dieet zonder koolhydraten kan men ook kruiden en/of voedingssupplementen geven.

Chroom, zink en magnesium zijn bekende mineralen die bij suikerziekte worden ingezet als voedingssupplement. Daarnaast worden kruiden die anuline bevatten gegeven; hierdoor wordt de opname van suiker vanuit de darm vertraagd.
Bovendien vertraagt het toevoegen van oplosbare vezels aan het voedsel de maaglediging.

Bij elkaar zorgen de mineralen, kruiden en vezels voor een geleidelijke opname van suikers vanuit de darm in het bloed. Hierdoor wordt de schommeling in de suikerspiegel kleiner en de patiënt stabieler.

Gewrichtsslijtage / artrose

Gewrichtskraakbeen is een actief weefsel dat voortdurend wordt afgebroken en weer opgebouwd (geremodelleerd) door de chondrocyten en dat vooral wordt gevoed door de gewrichtsvloeistof (synovia). Er vindt geen doorbloeding plaats.

Bij gewrichtsslijtage is er plaatselijk sprake van een verhoogde afbraak en opbouw van kraakbeen; met de nadruk op afbraak. Vrije radicalen en afbraakproducten zorgen vervolgens voor een ontstekingsreactie.

Naast gedoseerde beweging, fysiotherapie, acupunctuur en het voorkomen van overgewicht kan het gewrichtskraakbeen ook met behulp van voedingssupplementen worden ondersteund. In de meeste gevallen wordt een preparaat met glucosamine en chondroїtine voorgeschreven.

Glucosamine en chondroїtine

Glucosamine en chondroїtine zijn van nature in het lichaam aanwezig.
Glucosamine is een natuurlijke aminosuiker die met name dient voor opbouw en herstel van het kraakbeen. Chondroїtine, een eiwitmolecuul, bepaalt de elasticiteit ervan.

In voedingssupplementen wordt de chondroїtine vrijwel altijd gemaakt uit runderkraakbeen (in zeldzame gevallen uit haaienkraakbeen).
De glucosamine wordt bereid uit schaaldieren en aan de hand van een genetisch gemanipuleerde schimmel.

Tegenwoordig wordt aangenomen dat extra glucosaminezouten, en in het bijzonder glucosaminesulfaat (GS), zinvol kunnen zijn bij de behandeling van gewrichsslijtage/artrose.

Omega 3 vetzuren worden bij gewrichtsslijtage eveneens gegeven. Vooral supplementen die EPA en DHA bevatten kunnen een sterk ontstekingsremmende werking hebben.

Buiten suikerziekte en gewrichtsslijtage zijn er uiteraard tal van andere redenen waarom supplementen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan chronische darmklachten waarbij de opname van vitamines en mineralen verstoord is, chronische (huid)ontstekingen, etc..

Advies over voedingssupplementen

Tijdens een afspraak zullen wij, indien nodig, ook de voeding van jouw dier doormeten en tegelijk met een op jouw dier dieet advies komen. Dit kan niet via de telefoon.