Op afspraak

Maandag t/m vrijdag

Schalk Burgerstraat 140

1091 LM Amsterdam

+31 (0)20 6656655

info@alternatievediergeneeskunde.nl

Nierproblemen

Functie en klachten van de nieren
De nieren zijn belangrijk voor het handhaven van het interne milieu van een dier. De nieren bepalen hoe zuur of basisch het bloed is, hoeveel vocht het lichaam vast houdt en welke zouten en andere stoffen worden uitgefilterd naar de urine toe. Dit alles wordt onder andere via hormonen uit de hypofyse en bijnierschors gestuurd (ADH, aldosteron, corticosteroïden). Op het moment dat de nieren niet meer goed werken krijgt een dier klachten: braken en soms diarree of juist obstipatie, vermageren , doffe rafelige vacht, veel drinken , soms ook plotseling blind, soms ook schreeuwen als een krolse poes. Katten drinken normaal niet veel, gemiddeld een “expressokopje” per dag. Honden drinken ongeveer 40 milliliter per kilo, dus een hond van 30 kilo zal ongeveer 1 a 1.5 liter water per dag drinken.

Diagnose en behandeling van nierproblemen
Een hond of kat die plotseling niet eet, braakt met of zonder diarree, kan naast een heleboel andere dingen ook een nierprobleem hebben. Acute nierproblemen door bijvoorbeeld infecties (ziekte van Weill) of vergiftigingen komen ook bij jonge dieren voor. Chronische nierproblemen met veel drinken en vermageren komt vaak voor bij oudere katten. Door bloed af te nemen en de waarde van ureum en kreatinine te bepalen, krijgt men een beeld van de ernst van de afwijking. Ureum is een afval-product van de eiwit afbraak. Kreatine heeft te maken met spiermassa en is een constante waarde in het bloed. Soms wordt aanvullend een echo van de nieren en een urinekweek gedaan. Het belangrijkste van de reguliere behandeling is het geven van vocht voor herstel van het interne milieu. Hetzij via het geven van vocht onderhuids hetzij in de ader. Op de lange duur is een speciaal eiwitarm nierdieet van belang, ook kan het overwogen worden om een bloeddrukverlagend medicijn te geven om zo de achteruitgang van de nieren af te remmen.

Alternatieve benadering van nierproblemen
Binnen de acupunctuur worden de nieren gezien als onze basisaccu die we hebben meegekregen van onze ouders. Gedurende het verdere leven krijgt een dier zijn energie via de voedings – en ademenergie. Zware emotionele of fysieke problemen zorgen ervoor dat de accu snel uitgeput raakt en de nieren gaan minder goed hun werk doen. Vaak gaat het om oudere dieren. De oudere hond die moeite heeft met lopen en een koude soms kale onderrug heeft. De oudere kat die er rafelig uitziet en niet meer op de kast kan springen. Deze dieren hoeven nog niet eens een afwijkend bloedbeeld te hebben, maar volgens de Chinese diagnostiek werken de nieren niet meer optimaal. Angsten en fobieën hebben ook vaak met de nierenergie te maken.

Alternatieve behandeling van nierproblemen
Nierproblemen staan nooit op zichzelf en bij de behandeling zal gekeken worden naar de hond of kat in zijn geheel. Vaak gaat om een individueel dier met diverse problemen, zoals moeilijk lopen, angstig, afzonderen. Deze klachten zijn onder andere vanuit de nieren als energetisch orgaan te verklaren. De behandeling zal dan ook afhangen van de andere klachten en het karakter van het dier. Met behulp van acupunctuur kunnen verkrampingen in de energiestroom van de nieren worden verholpen, waardoor de nieren weer beter gaan ontgiften. Er bestaan ook acupunctuur-punten die een dier in zijn geheel energieker maken. Naast diverse Chinese kruiden, bestaan er ook goede homeopathische medicijnen (zoals Solidago) om de werking van de nieren te verbeteren. Voor de angsten zal naast homeopathie ook Bach bloesem heel goed werken. Vaak zal een dier na verloop van tijd weer meer gaan glanzen, soepeler bewegen en ook een minder teruggetrokken leven leiden.