Op afspraak

Maandag t/m vrijdag

Schalk Burgerstraat 140

1091 LM Amsterdam

+31 (0)20 6656655

info@alternatievediergeneeskunde.nl

Rugklachten

Ook dieren kunnen rugklachten krijgen. Dit kan variëren van lichte stijfheid, tot een acute hernia met verlamming. De rug bestaat uit wervels. Beschouw ze maar als een reeks balkjes. Deze balkjes stoten tegen elkaar aan en om dit te verzachten zit er een stootkussen tussen gevuld met gelei. Deze worden tussenwervelschijven genoemd. Problemen ontstaan als er iets misgaat met de stootkussentjes of als er door slijtage en botaangroei beknelling van zenuwen ontstaan.

hernia

Hernia
Zoals u aan tekening, rechts, kunt zien, loopt het ruggenmerg boven de wervels en treden er op elke plaats zenuwen uit naar het lichaam. Bij een echte hernia (fig A) is de inhoud van het kussentje tussen de wervels het ruggenmerg ingeperst. Bij chronische slijtage (fig B), mogelijk het gevolg van instabiliteit (Wobbler) zie je niet zozeer het leegpersen van het kussentje maar eerder botaangroei (spondylose) met druk op de zenuwen.

Therapie rugproblemen regulier
Bij ataxie kan pas een behandeling ingesteld worden als de oorzaak gevonden is. Dit is niet altijd het geval. Bij verlamming is rust en ondersteunen (blaas legen, voeren, etc.) belangrijk. Hiernaast worden steroïden gegeven. Operatie is in een aantal gevallen een optie. De prognose is heel erg afhankelijk van de ernst. Indien een dier geen pijnperceptie meer heeft en deze ook niet binnen 24 uur krijgt is de prognose heel erg somber. Rust is heel erg belangrijk. De beknelling van het ruggenmerg mag namelijk niet verergeren door een verkeerde beweging.

rug-teckel-accu

Therapie rugproblemen alternatief
Naast de reguliere behandeling is een ondersteunende behandeling met bijvoorbeeld homeopathie en/of acupunctuur wenselijk. Het belangrijkste doel van de reguliere therapie is het wegnemen van de druk op het ruggenmerg. Bij acupunctuur en andere alternatieve therapieën wordt zowel de emotionele als fysieke verkramping weggenomen om zo herhaling te voorkomen. In geval van problemen in de hersenen wordt ook meer de nadruk gelegd op het verbeteren van de doorbloeding. De resultaten van al deze alternatieve behandelwijzen kunnen opzienbarend zijn, zeker bij een hernia.

Ontstekingsremmers
Ontsteking, pijn, jeuk zijn allemaal reacties van het lichaam. Ontstekingsremmers grijpen dus ook aan op dit mechanisme.
Steroïden zoals prednison (een glucocorticosteorid) remmen een groot deel van deze reacties, maar helaas ook reacties die nodig en belangrijk zijn voor het lichaam. Niet steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) remmen ook ontstekingen en koorts, maar werken op veel minder processen in het lichaam. Eén van de dingen die prednison wel remt, maar NSAID’s niet is jeuk.  Prednison is dus een veel “sterkere” ontstekingsremmer dan bijvoorbeeld Rimadyl. Helaas heeft prednison daardoor dus ook veel meer bijwerkingen. Natuurgeneeskundig is het niet gemakkelijk om het zelfgenezend vermogen van een dier aan te spreken na een behandeling met steroïden.