Voeding voor honden en katten
Introductie tot voeding
In een aantal gevallen, zoals bij huidklachten, is het belangrijk om de voeding aan te passen. Ook voor gezonde honden en katten is het beter om ze vlees te geven. Hier zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op. Er zijn dieren die het beter op brok doen, of zelfs helemaal geen dierlijke eiwitten meer kunnen verdragen. Over het algemeen zien we bij dieren op vers vlees minder huid- en darmklachten en vaak ook minder problemen met verharen, vlooien en teken.
Niet alleen huidklachten, maar ook gedrag, kanker en suikerziekte kunnen goed reageren op een aanpassing in voeding. Er bestaan talloze websites en boeken over versvlees voeding bij de hond en de kat. Het blijft vooral ook kijken naar hoe het ten eruit ziet en hoe jouw hond of kat er op reageert. Heeft jouw dier last van vuile ogen, doffe vacht met veel schilfers, dan adviseer ik van voer te veranderen.
Het belang van vers en gevarieerd voer
Men kent tegenwoordig het belang van verse en gevarieerde voeding, zonder kunstmatige toevoegingen om zo lang mogelijk gezond te blijven. De gevolgen van een verkeerd dieet, kunstmatige geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen komen vaak pas na jaren tot uiting. Ditzelfde geldt ook voor onze huisdieren!!!
Hoewel honden en katten al eeuwenlang deel uitmaken van de menselijke samenleving, is hun spijsverteringssysteem gedurende al die eeuwen niet veranderd, en nog steeds gelijk aan dat van hun wilde voorouders, de wolf en de wilde katachtigen.
Het natuurlijke menu van de kat bestaat voor 99% uit vlees (en botjes en huid) en voor 1% uit kruiden en grassen. Voor de hond bestaat het voor ca. 2/3de uit vlees (en botten en huid) en voor 1/3de uit groenvoer (oorspronkelijk voornamelijk uit de pens van prooidieren), fruit (bramen, bessen), e.d..
Brokken en blikvoer
De grootste voordelen van brokken en blikvoer zijn dat ze makkelijk in het gebruik zijn en dat men ze lang kan bewaren. Een nadeel is de onduidelijkheid over de kwaliteit van de grondstoffen. Met “wild en gevogelte” bijvoorbeeld, kan heel goed betekenen dat het hier om gemalen kippenveren en slachtafval in poedervorm gaat. Ook de kwaliteit van de vetten kan behoorlijk variëren, evenals de soort vetten die zijn toegevoegd.
Een ander nadeel is de samenstelling. Het percentage koolhydraten (vaak tussen de 25% en 45%) is veel te hoog en oorzaak van overgewicht, tandsteen en, met name bij katten, suikerziekte. Overige toevoegingen, zoals bijvoorbeeld bietenpulp (een vulstof), suiker en kunstmatige stoffen, zijn evenmin gezond.
Brokken en blikvoer staan wel heel erg ver af van een natuurlijke, gezonde voeding. Voor degenen voor wie vers voer geen optie is zijn een beperkt aantal redelijk goede merken brok en blikvoer verkrijgbaar. Gevarieerd en vers is echter vaak beter.
Het gebit van honden en katten
Omdat bij honden en katten het spijsverteringsproces pas in de maag en niet in de bek begint, is de samenstelling van hun speeksel anders dan bij ons. Er gaat geen reinigende werking vanuit. Meelproducten en suikers zijn dan ook funest voor hun tanden en kiezen. Honden en katten houden van nature hun gebit schoon door vlees aan stukken te scheuren en op rauwe vleesbotten te kluiven en te knagen. Botten zijn een bron van mineralen! Gekookte botten splinteren erg makkelijk en zijn levensgevaarlijk. Bij het geven van alleen maar botten loopt u wel het risico van een verstopping, maar niet bij botten waar nog vlees aan zit.
- Voor katten is 2x per week een maaltijd van kippennek of eendenvleugel voldoende
- Voor kleine honden zijn lamsribben of een rauwe mergpijp, en voor grote honden bijvoorbeeld koeienknoken, koeienribben of een rauwe mergpijp een paar keer per week na de maaltijd een prima manier om het gebit schoon en vrij van tandsteen te houden
Geef aan honden die heel gulzig eten het bot bij voorkeur pas een half uur na het eten, als het hongergevoel weg is om te voorkomen dat ze niet goed op het bot kauwen en grote stukken doorslikken.
Overgang naar vers voer
Zeker bij katten verloopt de overgang naar vers vlees niet altijd even soepel. Hoewel sommige katten probleemloos overstappen, prefereren veel katten, of het nou goed of slecht voor ze is, wat ze als kitten hebben leren eten. De overgang naar vers voer zal dus vaak erg geleidelijk moeten gaan. Dit vereist veel geduld van de eigenaar.
Honden zijn wat dit betreft over het algemeen een stuk makkelijker. Ondanks dat zal men ook voor de hond op ongeveer 2 weken moeten rekenen om maag en darmen rustig te laten wennen aan het verse voer. Voor de vertering van rauw vlees en rauwe botten is meer en zuurder maagzuur nodig dan voor brok- en blikvoer. Ook de darmflora moet zich aanpassen.
In veel gevallen zal na een poosje sprake zijn van meer haaruitval. Dit is een natuurlijk proces. Het lichaam is bezig met een grote schoonmaak. Na verloop van tijd zal het dier een gezondere vacht terugkrijgen en juist minder verharen. Te zware honden zullen in veel gevallen langzaam gewicht gaan verliezen en energieker worden. Meestal verdwijnt bij honden de voor hen zo typische hondenlucht. Dieren die eerst (bijna) alleen brok aten zullen veel minder gaan drinken. Het verse voer bestaat immers al voor een groot gedeelte uit vocht. Vooral bij katten kan dit leiden tot grote problemen, omdat zij van nature weinig drinken.
Advies over voer
Tijdens een afspraak zullen wij, indien nodig, ook de voeding van jouw dier doormeten, en eventueel met een dieet advies komen. Dit kost tijd en kan niet via de telefoon.