Op afspraak

Maandag t/m vrijdag

Schalk Burgerstraat 140

1091 LM Amsterdam

+31 (0)20 6656655

info@alternatievediergeneeskunde.nl

Essentiële oliën

Aromatherapie en essentiële oliën

Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van de essentiële oliën van een plant. Je zou kunnen zeggen dat in de olie de ziel van de plant zit opgeslagen. De oliën bevatten net als kruiden inhoudsstoffen die naast een emotionele werking via het reukcentrum in de kleine hersenen ook een fysieke werking hebben.

Tijm bijvoorbeeld werkt slijmoplossend, Tea tree antiviraal en antibacterieel, Geranium is huid herstellend, Lavendel verdooft de zenuwuiteinden in de huid en is dus goed in te zetten bij jeuk.

Essentiële oliën zijn erg krachtige middelen die ook schadelijk kunnen zijn bij verkeerd gebruik. Goed advies is dus noodzakelijk.

Hier alvast een paar tips:

  • De oliën moeten ten eerste zuiver en van goede kwaliteit zijn
  • Kunnen vaak niet zomaar op de huid aangebracht worden
  • Sommige oliën kunnen inwendig gebruikt worden, maar heel veel ook absoluut niet
  • Bij katten grote terughoudendheid, zelfs verdampen kan al schadelijk zijn

Toepassen van de oliën

Dit is afhankelijk van de klacht. In de praktijk werken we niet veel met oliën. Meestal worden ze ingezet om de ruimte waarin het dier leeft te verbeteren en daarmee ook de gezondheid van het dier zelf.

Je kan wel denken aan het voorzichtig gebruik ervan bij verkoudheden. Bijvoorbeeld een emmer met dampende kruiden en/of oliën  voor het paard. Ook sommige katten kun je stomen, maar wees voorzichtig. Een kat moet wel weg kunnen lopen.

AANPASSEN: FACEBOOK COMMENTS!!!