Op afspraak

Maandag t/m vrijdag

Schalk Burgerstraat 140

1091 LM Amsterdam

+31 (0)20 6656655

info@alternatievediergeneeskunde.nl

Kruiden

Kruiden als middel voor genezing

Kruiden zijn vanaf het begin der tijden tot eind 19de eeuw het enige middel geweest om de genezing te ondersteunen. In veel landen is dit zelf nog steeds het geval.

Het gebruik van kruiden ter bevordering van genezing wordt fytotherapie genoemd. Bij fytotherapie wordt gebruik gemaakt van het gehele kruid of een gedeelte ervan, waardoor de samenstelling van de verschillende inhoudsstoffen behouden blijft. Naast de werkzame stof in een plant hebben de andere stoffen ook een functie. Veel stoffen kunnen giftig of schadelijk zijn voor een organisme en juist de combinatie en interactie van die inhoudsstoffen zorgen ervoor dat schadelijke restanten geneutraliseerd of afgevoerd worden. Dit zorgt ervoor dat veel kruiden over het algemeen een milde werking hebben. Dit wil niet zeggen dat ze geen ongewenste effecten kunnen hebben. Net als reguliere medicatie kunnen kruiden bijwerkingen hebben.

Baat het niet dan schaadt het niet is dan ook niet van toepassing!

Er kan ook sprake zijn van interactie met andere medicatie waardoor de werking hiervan beïnvloed wordt. Wij zijn altijd bereid om meer informatie aan uw dierenarts over de gebruikte kruiden te geven.

Dieren en kruiden


Kruiden zijn voor dieren de meest natuurlijke vorm van medicatie. Tot een paar generaties geleden hadden dieren weinig tot geen toegang tot de huidige reguliere medicijnen zoals ontworming- en antivlooienmiddelen, antibiotica, enz.. Ze waren aangewezen op hun eigen instinct om hun gezondheid op het goede spoor te houden en aten daarom o.a. van planten om bijvoorbeeld een tekort aan voedingsstoffen (mineralen en vitaminen), een overschot aan parasieten (vlooien en wormen) of een vervuiling (diarree en braken) op te lossen.

Dit instinct is nog steeds aanwezig. Je kunt dit zien als je met de hond (of kat) aan het wandelen bent; ze ruiken niet alleen luchtjes van andere dieren. Als je goed oplet zul je zien dat ze ook veel interesse hebben in bepaalde planten en soms zullen ze daar ook een hap van nemen. Net als andere luchtjes gaat de geur van een plant naar het reukcentrum in de kleine hersenen. In geval van een disbalans zou een dier zelf moeten kunnen bepalen of hij/ zij die plant wel moet eten of juist niet. De laatste eeuw zijn honden, katten en konijnen steeds meer huisdier geworden. In combinatie met de toenemende verstedelijking hebben ze minder toegang gekregen tot natuurlijke geneesmiddelen, waaronder kruiden, zodat ze dit instinct niet of nauwelijks meer kunnen ontwikkelen.

Verkrijgbare vormen

De toedieningsvorm is afhankelijk van de beschikbaarheid, het soort aandoening en het dier.

  • Enkelvoudig los, dit is onder te verdelen in vers en gedroogd. Het verse kruid heeft eigenlijk altijd de voorkeur, maar vanwege de beschikbaarheid is dit vaak niet mogelijk en gebruiken we vaak de gedroogde vorm.
  • Tinctuur, het kruid is in hierbij in alcohol getrokken dit heeft als voordeel dat het makkelijk te doseren en toe te dienen is.
  • Capsules, hierin zit een afgepaste hoeveelheid van het gedroogde en tot poeder vermalen kruid.
  • Zalf, voor uitwendig gebruik zoals de bekende calendulazalf en arnicazalf.
  • Samengestelde kruidenproducten, door kruiden te mengen kan je een versterking van de werking krijgen of juist net een ander accent geven aan de werking. De Groene Os heeft een uitgebreide lijn voor dieren waarvan wij veel producten in ons assortiment hebben
  • Inmiddels werken wij ook veel met Chinese kruiden die in granulaatvorm zijn. Vergelijk dit maar met oploskoffie. Er is een soort thee gemaakt van de kruiden en deze is weer gedroogd. Deze granulaten zijn veel potenter dan gewone Chinese kruiden en pillen en kunnen daardoor ook lager gedoseerd worden.

AANPASSEN: FACEBOOK COMMENTS!!!